Ulična galerija

Napušteni i ruinirani prolaz u samom centru grada, kod pasaža Bezistan, postao je prva beogradska Ulična galerija. Ovo je prvi takav projekat u Srbiji, po svom fizičkom karakteru iskorišćenja javnog prostora za galerijsku postavku. Program se sastoji od angažovane umetnosti koja se bavi pitanjima od ključnog značaja za društvo. Program galerije staviće u prvi plan mlade i neafirmisane umetnike koji se bave angažovanom umetnošću.

Izmeštanjem umetnosti u javni prostor njena dostupnost proširena je na veliki broj ljudi, što je bitno za teme koje su tradicionalno ignorisane i bile nevidljive u društvu, a čiju pravu meru umetnik najbolje može osetiti i preneti posetiocima. Javni prostor tako ponovo dobija svoju funkciju, umetnici nove mogućnosti za izlaganje, grad novi centar kulture i turističko mesto, a posetioci inspiraciju koja nije ograničena radnim vremenom. Galerija se nalazi u Beogradu kod Bezistana na Terazijama br. 27, u pešačkom prolazu između Trga Nikole Pašića i Nušićeve ulice.

Odlukom Veća opštine Stari grad i ugovorom kojim su regulisani odnosi između opštine i udruženja Mikro Art ovaj prostor ustupljen je za potrebe organizovanja održive ulične galerijske postavke na tri godine, sa mogućnošću produženja. Opština Stari grad se obavezala da će prethodno izvršiti rekonstrukciju prostora po arhitektonskom projektu arh. Ive Čukić.

Pored opštine Stari grad, projekat su podržali Kabinet gradonačelnika grada Beograda, Ministarstvo kulture republike Srbije, Kancelarija za mlade Beograda, Agencija za poslovne prostore grada Beograda, Telekom Srbija i Građanske inicijative kroz program Otvoreno o javnim prostorima.

Ulična galerija deo je šire inicijative iskorišćenja javnih prostora i njihovog stavljanja u namenu kulturne i umetničke produkcije. 

Ulična galerija

Rekonstrukcijom napuštenog prolaza i izmeštanjem umetnosti u javni prostor formirana je prva beogradska Ulična galerija.

Taktilna galerija

Taktilna galerija namenjena slepim i slabovidim osobama u javnom prostoru treba da nastane rekonstrukcijom prolaza ka Šafarikovoj ulici.

Filmska produkcija

Filmovi u samostalnoj produkciji Mikro Arta ili koprodukciji sa drugim organizacijama.

Mikro Art 2010-2012 Belgrade, Serbia  |   Dev & Dsgn by: 01.co.rs